Василь Гречаний: «Селекція – процес постійний»

Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на telegram

 

Вигравши все, що тільки можна, на обласній арені, цей клуб перейшов на всеукраїнський рівень і тут також завоював статус гранда. За два попередніх сезони «ЛНЗ-Лебедин» здобув Кубок ААФУ та бронзові медалі чемпіонаті України серед аматорських команд, а в поточному турнірі явно прагне поліпшити ці здобутки.

Про це пише SportArena.com.

 

Обговорюємо півріччя та плани команди з головним тренером «ЛНЗ-Лебедин» Василем Гречаним, до слова – срібним призером Всесвітньої Універсіади 2001 року та лауреатом першої премії Всеукраїнського об’єднання тренерів з футболу в номінації найкращий тренер аматорського футболу 2018 року.

 

– Давайте розпочнемо з зими: як її для себе розпланував «ЛНЗ-Лебедин»?

 

– Ми вперше за весь час існування нашого клубу зібралися на збори настільки рано. Уже 11 січня розпочали підготовку, щоб за два тижні стартувати на престижному Меморіалі Олега Макарова. А от від Кубка Пожечевського в Полтаві та Кубка Єдності в Дніпрі відмовилися – перший турнір не витримав рівня попереднього за списком учасників, а інший передбачав тривалі виїзди. Тож після турніру на Київщині будемо грати спаринги. Запланували собі контрольні матчі з досить сильними суперниками на кожен вихідний.

 

– Вже відомо про перші зміни в складі – посилив «ЛНЗ-Лебедин» досвідчений форвард, володар Кубка України Локтіонов, а також захисник Бурлін і півзахисник Сафонов (обидва – з задатками універсалізму). При цьому залишили команду відразу четверо гравців (півзахисники Вакуленко, Дєдов, Колос і Шестипалов).  Чи не забагато втрат у середній лінії?

 

– На Шестипалова у нас були надії, але він не знайшов себе в нашому півзахисті, ми розсталися. Вакуленко травмований ще з літа, ми з ним тимчасово припинили співпрацю, але, думаю, у нього ще буде шанс себе проявити в нашій команді, адже це наш, черкаський, молодий футболіст. Щодо Колоса з Дєдовим, то вони знали, що у нас у клубі сувора вимога: всю підготовку проходити разом, не розпилятися на інші турніри. Вони ж вибрали футзал – ну, що ж, всидіти одночасно на двох стільцях неможливо, це їхнє рішення.

 

Стосовно новачків, ми давно знаємо можливості цих футболістів. Вони грали в нашій області, мають пристойний стаж виступів на професіональному рівні. Це досвідчені гравці. Бурлін взагалі проживає в Черкасах, а Сафонову із Знам’янки та Локтіонову з Олександрії їхати недалеко – географію приїзду ми також враховуємо, коли беремо новачків. Так що цими придбаннями задоволені. Вони можуть бути корисні не лише на своїх номінальних позиціях, тож на турнірі пам’яті Макарова ми активно експериментували, отримали цікаву інформацію щодо наших нових можливостей.

 

– На цих іменах – крапка?

 

– Ні, чому ж. Селекція – процес постійний. Біля десяти гравців переглянути на Меморіалі Макарова. Особливо ретельно добираємо флангових півзахисників, тому що не планували втратити гравців на цих позиціях. Активно займаємося селекцією.

 

– Зі сторони склалося враження, що навіть такі досвідчені колективи як «Вікторія» та «ЛНЗ-Лебедин» цього сезону зазнали труднощів і втратили очки в кількох сенсаційних матчах із новачками…

 

– Я так скажу: ми другий рік беремо участь у цьому чемпіонаті й уперше до нас ставилися вже як до фаворита. Якщо минулого сезону нас сприймали як новачків і мало місце певне недоналаштування суперників, то зараз усі на нас готуються особливо, викладаються в матчах проти нас по повній програмі. Це нормально – тим більше, ми ж також не старожили турніру, ми, граємо в Чемпіонаті ААФУ лише другий сезон і адаптуємося. У нових реаліях працюємо над стабільністю.

 

20200203_13335110.jpg

 

– Серед ваших результатів – і перемога на полі чи не головного конкурента, «Вікторії» з Миколаївки…

 

– З такими командами приємно й цікаво грати, але виділяти жодного суперника не буду – на всіх налаштовуємося однаково, з повною відповідальністю. Будь-яку команду приємно обігрувати, як «Вікторію», так і «Атлет», наприклад. Три очки є три очки.

 

– При цьому у вашої команди відразу п’ять розгромних перемог. Бувало, що забивали по 6-7 м’ячів, не кажучи вже про більш буденні рахунки. Бували матчі, скажімо так, пониженої інтриги?

 

– Не казав би так. Я як тренер і мої гравці сприймаємо всі матчі однаково. Хочеться такі результати здобувати в кожному матчі. Кожна перемога – це перемога, вона приносить задоволення. Тим більше, ми не розбалувані результатами на всеукраїнському рівні – маємо свої завдання, тож не хочемо допускати осічок.

 

20200203_1333522.jpg

 

– Протистояння з земляками із черкаського «Дніпра», дотепно назване вашим сайтом «ЧерКласіко», було для вас принциповим?

 

– Та ні, ми всі між собою добре знайомі – з кимось перетинаємося на тренуваннях, керівництво клубу знаємо, тому що вони ж керують і стадіоном міста. У нас хороші, робочі, стосунки, в яких нема напруги. Чув, що для молодих дніпрян цей матч був принциповим: до нього було ще два місяці, а вони на обласних сайтах давали інтерв’ю, що чекають на дербі. Ну, що ж – це добре, коли юні футболісти амбітні, прагнуть добре себе проявити та дати бій.

 

– Єдиний суттєвий мінус для «ЛНЗ-Лебедин» поточного сезону – це достроковий виліт із кубка. Чого не вистачило в протистоянні з «Олімпією»?

 

– Банально: забитого м’яча на виїзді, та й вдома повинні були вигравати з більш крупним рахунком, аніж 3:2 (і для цього були всі можливості). Але нічого – всі матчі виграти неможливо, ми зробимо висновки. Можна багато про що говорити – про непризначений пенальті, сумнівний момент із голом суперників – але нарікати на суддівство не станемо. Без цього – нікуди. Ми ж не вперше стикаємося з такими реаліями, і в першому матчі з «ВПК-Агро» на вирішальній стадії минулого сезону також були моменти, коли ми не розуміли, що на полі відбувається. Але ми прийняли ті результати, якими б вони не були, так що йдемо далі й стаємо сильнішими.

 

20200203_1333526.jpg

 

– Знаючи результати минулих сезонів і перебування за очками в зоні плей-офф зараз, все ж уточнимо: а яке завдання стоїть перед «ЛНЗ-Лебедин» зараз?

 

– Вийти з групи й готуватися до матчів плей-офф.

 

– Команда готова до цього?

 

– У нас стабільний склад, який ми в останні сезони регулярно поповнюємо новачками. Завдяки нашому керівництву, не знаємо проблем з фінансуванням чи інфраструктурою. У нас чудовий, затишний стадіон, зведений не так давно – але він постійно заповнюється, у команди є свої віддані вболівальники. Скажу так: той шлях, який пройшов «ЛНЗ-Лебедин», зробив нас усіх однією футбольною родиною.

 

ФК «ЛНЗ-Лебедин» (Лебедин, Черкаська обл.)

• Рік заснування: 2006

• Стадіон: «ЛНЗ-Арена» (вміщує 850 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб

Президент: Полтавець Андрій В’ячеславович

Начальник команди: Шевцов Василь Павлович

Головний тренер: Гречаний Василь Володимирович

• Досягнення:

Володар Кубка України з футболу серед аматорів 2018 року.

Бронзовий призер Чемпіонату України з футболу серед аматорів 2019 року.

Чемпіон Черкаської області 2009, 2011, 2016 і 2017 років.

Срібний призер 2007, 2012 років.

Бронзовий призер 2008, 2014 років.

Володар Кубка Черкаської області 2017 року, фіналіст 2009, 2012 років.

Переможець Першої ліги Черкаської області 2013 року.