В яблучко – 5 із 5. Як “ЛНЗ” навесні провів ідеальну трансферну кампанію

Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на telegram

Цієї зими клуб Андрія Полтавця, очолюваний Василем Гречаним, провів найзбалансованішу трансферну кампанію останніх років. Кожен футболіст, що приєднався до “ЛНЗ”, став основним, піднявши рівень команди на більш професійний рівень. Розберемо кожного з п’яти новачків.

Дмитро Козаченко, воротар, 35 років
Кого вибив:
Дейнеку

Попередній клуб: ФК “Петриківка” (Дніпропетровська область)

Сильні якості:
Точні виноси
Виходи віч-на-віч
Досвід
Спокій

Дмитра взяли в “ЛНЗ” з чітко окресленою метою. Попри те, що в команді було вже два воротарі, ані головний тренер, ані президент не могли повністю розраховувати на Дейнеку, якого беззупинно турбує травма ноги. Рішення себе виправдало. Козаченко справді додав надійності партнерам на останньому рубежі. Центральні захисники регулярно довіряли Дмитру короткі передачі, з якими той працював без паніки.

Добре проявив себе і в дуелях проти нападників. Вийшов переможцем проти Олійника (Авангард), Липового (Академія-ЧД) і Казанюка (УТК).

Козаченко має вигляд справжнього професіонала, який дивиться на чемпіонат Черкаської області з висоти досвіду. Він пограв у “Таврії”, “Зорі”, “Сумах”, “Олександрії” та за кордоном. У 2001 разом із Гречаним узяв “срібло” Універсіади в Пекіні в складі студентської збірної України.

Оцінка – 4/5

Статистика (чемпіонат):
11 матчів (усі в старті)
9 пропущених (1 з пенальті)



Тимофій Листопад, захисник, 28 років
Кого вибив:
Алєксандрова (частково)

Попередній клуб: “Нафтовик-Укрнафта” (Охтирка)

Сильні якості:
Другий поверх
Відбір
Універсальність
Довгі передачі

Листопад – останній, кого підписав клуб перед чемпіонатом. Варіант із ним виник спонтанно, до того ж заважала тяганина з документами. Утім, у першому ж матчі за нову команду Тимофій став одним із лідерів. Проявив себе безпрограшним футболістом у верховій боротьбі і майстром передачі на 40 метрів. Те, що це його козирі, ми знали вже давно – Листопада з Черкаською областю пов’язують виступи за білозірську “Зорю” і черкаський “Славутич”.

Універсальність гравця дозволила закрити тренеру проблемні місця на старті чемпіонату. Три перших тури Тимофій зіграв опорним півзахисником, замінивши Лобова, який лікував травму. Потім сів у центр захисту на місце Алєксандрова. В обох позиціях став надзвичайно корисним. Головним екзаменом для нього були матчі проти “Базису”. Там Листопад не дав нічого зробити Янчуку, завдяки чому, частково, команда виграла кубок області.

На кутових Лобов і Гуд завжди шукають саме його. Зріст і сміливе встромляння голови – небезпечні патрони Тимофія під час стандартів.

Листопад – срібний призер чемпіонаті Вірменії 2006 року в складі “Бананцу”.

Оцінка – 5/5

Статистика:
11 матчів (усі в старті)
Низка відборів і виграних єдиноборств
3 голи



Сергій Барбанов, півзахисник, 22 роки
Кого вибив:
Колодяжного

Попередній клуб: “Старт” (с. Іванківці, Кіровоградська область)

Сильні якості:
Височенна швидкість

Сергія шукали в команду, тому що не вистачало крайніх півзахисників. Він одразу підсилив правий фланг нападу. На шаленій швидкості підключався до контратак і регулярно отримував розрізні передачі. Проте великим мінусом гравця є часті обрізки, за що найнижчий у команді футболіст постійно отримує на горіхи від партнерів. Однак Гречаний, попри відсотків 40 браку довіряє хлопцю. Недарма – у важливих матчах, у доленосних моментах його підключення часто стають результативними. І наздогнати Барбанова ніхто з оборонців суперника не зміг. 30 метрів хлопець біжить за 3,8.

Оцінка – 4/5

Статистика:
11 матчів (усі в старті)
4 голи



Мар’ян Литовчак, нападник, 20 років
Кого вибив:
Стєпанова

Попередній клуб: “Арсенал-Київ” (Київ)

Сильні якості:
Чіпкий
Технічний
Забивний

Литовчак був покликаний замінити забивного Вакуленка із чим упорався, але міг свій здобуток подвоїти. Наймолодшого футболіста “ЛНЗ” протягом першого кола переслідувала погана реалізація. Мар’ян забивав у середньому один із трьох вбивчих моментів. Але! Це не завадило стати йому найкращим бомбардиром після половини чемпіонату. В 11 матчах Литовчак відзначився 11 разів.

Хлопець на вістрі атаки не просто бігає в пошуках м’яча, а чіпляється за нього, створюючи небезпеку. Свіжий приклад – матч із “УТК”, де Мар’ян позбувся двох захисників, запам’ятавшись одним із найгостріших моментів. У його активі й важливий гол драбівському “Альтаїру”. Наступним позитивом Литовчака є працелюбність. За тактичною схемою Гречаного центральні нападники повинні постійного активно пресингувати захисників опонента. Хлопець згодився для цього якнайкраще.

Оцінка – 5/5

Статистика:
11 матчів (7 – у старті, 4 – з заміни)
11 голів



Віталій Грицай, атакувальний півзахисник/нападник, 26 років
Кого вибив:
Стєпанова/Охременка

Попередній клуб: “Шевченків край” (Городище)

Сильні якості:
Забивний
Технічний
Не виконує зайвих рухів
Грає двома ногами

Грицай швидко став улюбленцем публіки. Забивши у першому офіційному матчі за команду, стало зрозуміло – це професіонал, який виведе атакувальну лінію Лебедина на вищий щабель. Так і сталося. Здавалося б, останні клуби Віталія (“Колос” Вільшана і “Шевченків край” Городище) не посприяли його зростанню як футболіста, але свої вміння він не розтратив. Хоч у нещодавному інтерв’ю він стверджував, що лише під кінець першого кола почав набирати форму, легкість у його діях усі помітили ще навесні. Без зайвих рухів він забивав з обох ніг, з будь-яких позицій. 26-річний нападник відзначився усіма можливими способами: головою, зі штрафного, з пенальті і з гри. Лише на один м’яч відстав у гонці бомбардирів від Янчука і Литовчака, забивши не 11, а 10 голів.

До речі, зіграти на позиції центрфорварда для нього – не проблема. Грицай однаково корисно діє під нападником і навістрі, тому, коли Литовчак не потрапляв у стартовий склад, його місце результативно закривав екс-гравець Алчевської “Сталі”, із якою виграв срібло першої ліги у сезоні 2012/2013.

Оцінка – 4/5

Статистика:
11 матчів (10 – у старті, 1 – з заміни)
10 голів