Огляд 1/8 фіналу Кубку України від Sportarena

Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на telegram

Відбулися матчі-відповіді 1/8 фіналу Кубку України серед аматорських команд 2019/20. Sportarena оглянула.

Кубок ААФУ: таврійське дербі, розгром від ОДЕКа та супер-гол афроукраїнця

СК Полтава — Скіф (Шульгинка) — 3:1 (перший матч – 2:2)
Голи: Верховод, 45+1 (а/г), Фоменко, 64, Куімов, 85 – О.Коломецький, 56

Полтава: Тельнов, Власенко, Підлепич, Чижов, Колесниченко (Зоря, 90+3), Абазов (Бут, 70), Карась, Червонцев, Щербак, Куімов©, Фоменко (Шпигун, 77). Запасні: Старовойтов, Горбунов, Сидоренко. Головний тренер: Володимир Сисенко.

Скіф: Бутко, Верховод (Ковтун, 57), Шелестинський (Білашенко, 82), Шульц, Макаренко, Стебловський, Семиволос (Скачков, 32), Лазикін, М.Коломецький (Зінченко, 69), О.Коломецький© (Тищенко, 75), Любченко. Запасних не залишилося. Головний тренер: Геннадій Ямполь.

Попередження: Абазов, 8, Семиволос, 32, О.Коломецький, 42, Підлепич, 57, Скачков, 61
Вилучення: Власенко, 12 («фол останньої надії»)

13:00; 25.09.2019. Копили. Стадіон НТБ ФК «Полтава». 200 глядачів; поле 4 (шт.), +15С
Суддя: Кофанов Микита (Харків)

Перший матч між цими суперниками завершився внічию 2:2, причому, гості-полтавці догравали в меншості через вилучення Бакланова (якого, ясна річ, не змогли задіяти в матчі-відповіді). Зате на другу гру (вона проходила на заміській базі ФК Полтава – екс-учасника ПФЛ) містяни задіяли зіркового новачка – 33-річний колишній гравець Ворскли, Шахтаря та молодіжної збірної України Олександр Чижов відразу ж зайняв місце в захисті.

І, треба сказати, оборона СК Полтава відразу пройшла перевірку на міцність. Рейд форварда гостей Любченка захисник Власенко завершив фолом, а так як відбувалося це біля карного майданчика, рефері вилучив полтавця. Небезпечний штрафний виконував екс-півзахисник ФК Полтава Стебловський і м’яч пройшов настільки близько від цілі, що навіть чиркнув поперечину. В більшості Скіф провів ще кілька гострих атак, зокрема, воротар Тельнов врятував полтавців, коли Любченко після пасу Стебловського вривався у карний майданчик зліва, а О.Коломецький тут же бив із правого краю.

Але перед самою перервою СК Полтава вдалося забити дуже важливий м’яч. Фоменко підключив до атаки Щербака, той прострілював з правого флангу на дальню стійку, і захисник Захар Верховод, знімаючи м’яча з ноги в суперника, зрізав його в свої ворота – 1:0. Для господарів після провального першого тайму це був ключовий епізод. Втім, Скіф не здавався. Після перерви пішла подача з лівого флангу, Стебловський з дальньої стійки скинув на протилежну, де Олександр Коломецький у падінні заштовхнув м’яча в сітку з близької відстані – 1:1. За такого рахунку, до речі, далі йшли шульгинчани.

Але в другому таймі господарі зуміли забезпечити собі перевагу. Контратаку розігнав сам Фоменко, відпасувавши направо на Щербака, і сам же Юрій на дальній стійці замкнув його передачу – 2:1. А вже під кінець зустрічі хиткий рахунок закріпив Куімов. Шпигун, який вдало вийшов на заміну, підключив все того ж Щербака, який уже з лівого краю вивернув простріл на Дмитра, якому залишалося не промахнутися – 3:1. 

Сапфір (Краматорськ) — Універ-Динамо (Харків) — 3:2 (перший матч – 0:3)
Голи: Ситник, 7, 15 (пен.), Мачулін, 86 – Ольховський, 37, Луценко, 61

Сапфір: Лук’яненко, Варванський (Панасюк, 46), Кривенко, Денисенко©, Либа (Саченко, 56), Іванов (Ахалалія, 65), Шевцов (Вацюк, 46), Замарін (Клименков, 75), Шихов, Мачулін, Ситник. Запасні: Штучний, Фесенко. Головний тренер: Роман Федоренко.

Універ-Динамо: Швайченко, Черченко, Омельяненко (Бортник, 82), Ольховський (Сивоконь, 49), Новиков (Логінов, 86), Луценко© (Бондаренко, 63), Кучирка, Зайчук (Татьков, 66), Гнилицький, Сластьон, Дем’янко. Запасні: Середнюк, Пуляєв. Головний тренер: Сергій Сизихін.

Попередження: Зайчук, 28, Черченко, 40, Ольховський, 40, Луценко, 55, Сизихін (гол.тр.УД), 900
Вилучення: Черченко, 68 (повторне попередження)

15:30; 25.09.2019. Краматорськ. Стадіон «Авангард» («верхнє поле»). 100 глядачів; поле 4 (шт.); +10С
Суддя: Дзюбас Єгор (Кривий Ріг)

Універ-Динамо забезпечив собі перевагу в три голи після першого матчу, але, до честі Сапфіру, команда господарів зробила все, щоб, так би мовити, «просто так не відпустити суперника в чвертьфінал». Краматорський клуб дав бій і здобув сатисфакцію в вигляді перемоги в матчі-відповіді. 

Уже в дебюті екс-півзахисник збірної України Іванов сміливо пішов на перехоплення та в боротьбі з Дем’янком заробив штрафний, який розкішним ударом в обхід стінки реалізував іще один гравець із школою Шахтаря, Олександр Ситник – 1:0. Невдовзі на лівому фланзі спритний Шихов запресингував Кучирку, а коли пішла контратака – ввірвався у карний майданчик і був ним збитий. Треба сказати, що воротар харків’ян гадав, але все ж пропустив пенальті від Олександра Ситника – 2:0.

Те, що Універ-Динамо забезпечив собі в першому матчі, похитнулося вже в дебюті. Отже, команда ХНУВС пішла в атаку великими силами. Був епізод, коли після передачі Черченка міг забивати Ольховський. Потім гаряче було після штрафного гостей. А далі, коли краматорці вже відбилися було після ауту, Гнилицький дав пас на хід Ольховському, Віталій ефектно прокинув м’яча повз захисника і після «поліцейського розвороту» з правої ноги влучив у ближню дев’ятку – 2:1. Красиво та видовищно.

У другому таймі приїжджій команді вдалося забити особливо важливий другий м’яч. Після кількох поспіль кутових успішною стала подача Омельяненка від правого прапорця. Ігор Луценко, який уміє і любить підключатися на стандарти, підсік м’яча в сітку, пробивши із гущини гравців – 2:2. Слідом Гнилицький ледве не забив після штрафного із близької відстані. А вже в кінцівці зустрічі драматичне протистояння завершилося ситуативною перемогою Сапфіра. Після пасу з глибини дуже здорово зіграв Ситник, який прийняв пас, відтіснив суперників корпусом і викотив точно на Мачуліна, тож Олександру залишалося метрів із 13-ти правою ногою запакувати м’яча в правий від воротаря кут. 3:2 – краматорський клуб виграв у цій зустрічі, але програв у двоматчевому протистоянні. 

Маяк (Сарни) — Юність (Верхня Білка) — 1:1 (перший матч – 0:1)
Голи: Баранов, 90+5 – Набізада, 54

Маяк: А.Тимошицький, С.Тимошицький, Василець© (Крищук, 74), О.Жданюк, Якимчук, Василечко, Ситник (Драганчук, 82), Степанюк (Сорока, 59), В.Степанчук (Кисіль, 82), Козяр, С.Жданюк (Баранов, 68). Запасний: Ковальчук. Головний тренер: Сергій Примак.  

Юність: Гаврушко, Бойко, Каваців, Дмитрух, Богданов, Войцехівський (Смолинець, 90+2), Курилишин (Занько, 86), Музика© (Набізада, 46), Панасюк (Адам, 80), Омельченко (Шептицький, 77). Запасні: Бунда, Мартиняк. Головний тренер:Богдан Костик.

Попередження: Каваців, 31, Степанюк, 49, Ситник, 57, Набізада, 67, В.Степанчук, 68, О.Жданюк, 74
Вилучення: Драганчук, 89 (серйозне ігрове порушення)

16:00;25.09.2019. Сарни. Стадіон «Мрія». 300 глядачів; поле 5; +15С
Суддя: Дубиківський Сергій (Київська обл.)

У першому матчі Юність змарнувала низку моментів, вигравши мінімально, а тому вимушена була їхати на Рівненщину з лише одним голом фори. Після нервового першого тайму гостям вдалося забити швидкий і дуже важливий м’яч. Після подачі з правого флангу стався вигідний для Набізади відскок, і Омар ударом з лету метрів із 15-ти влучив у кут – 0:1.

Маючи непоганий набір швидких, технічних гравців, Юність ефективно грала по рахунку. Після трьох загострень Курилишина із правого краю «прийшли» дуже гострі моменти. В першому Панасюк із лінії воротарського майданчика влучив у воротаря, в другому сам Курилишин не зміг переграти А.Тимошицького, а добивання від Панасюка не мало змісту через офсайд, а в третьому Омельченко виходив один на один із голкіпером, але пробив повз воріт. Ще один розкішний вихід не реалізував Панасюк, пробивши вище цілі. 

А коли в кінцівці гри Драганчук пішов у жорсткий стик із Адамом і залишив Маяк у меншості, команда господарів мобілізувалася й після блискавичної комбінації відігралася (це Дмитро Баранов реалізував вихід один на один із Гаврушком). 1:1 – цей результат, попри невдоволення суддівством, дозволив грандам футболу Львівщини пройти у чвертьфінал.

Олімпія (Савинці) — Мал (Коростень) — 4:0 (перший матч – 3:0)
Голи: Стрельцов, 5, Фабунмі, 35, Гриценко, 50, Тимченко, 70

Олімпія: Казаков, Світличний (Дземку, 53), Момот (Тимченко, 46), Малик, Ковтун, Тарганчук, Фабунмі (Бажан, 63), Кірпіченко (Гриценко, 46), Субочев (Співак, 56), Богомаз©, Стрельцов.Запасні: Макаренко, Рудченко. Головний тренер: Олександр Кулик.

Мал: Грабовець, Болобан, Сутченко, Решетовський, Тичина, Домаєв (Яцковець, 67), Бондарчук (Маховка, 46), Петренко (Толочко, 61), Лисюк (Левківський, 82), Анд.Вигівський, Шевчук©. Запасні: Лавренюк, Гаєвський. Головний тренер:Олександр Вигівський.

Попередження: Тичина, 36
16:00; 25.09.2019. Миргород. Стадіон «Старт». 500 глядачів; поле 3; +16С
Суддя: Лавриненко Максим (Запоріжжя)

Маючи комфортну перевагу після першого матчу, Олімпія довела свою перевагу й у грі-відповіді. Відкрити рахунок вдалося вже в дебюті: це Фабунмі з лівого краю подав на Стрельцова, і Євген замкнув цей навіс – 1:0. Через півгодини голом відзначився сам Олавале. Субочев на правому краю міг давати розрізну передачу, але вирішив подати на Фабунмі, який з лету, не даючи м’ячу опуститися на землю, розстріляв ворота – 2:0.

У другому таймі швидко спрацювала заміна від Кулика. Коли під час однієї з атак м’яч відскочив до Гриценка, Сергій тут же відправив його туди, куди треба було – 3:0. А крапку в зустрічі поставив ще один досвідчений «джокер» савинчан. Взагалі, на ударну позицію виходив Стрельцов, але не пошкодував передачі на Тимченка, так що Ігор реалізував цю атаку два в один майстерним ударом –  4:0. Унікальна ситуація: Олімпія пройшла два раунди, не пропустивши жодного м’яча! 

Світанок-Агросвіт (Шляхова) — ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) — 0:2 (перший матч – 0:0)
Голи: Ткаченко, 15, Листопад, 74

Світанок-Агросвіт: Поштаренко, Луцюк, Заводян©, Єрмак, Борячук, Загалевич, Проневич, Дацюк (Чернега, 76), Кучеренко, Гаді (Чельцов, 69), Сомов (Новаківський, 79).Запасні: Карабін, Голуб, В.А.Рудий, Костюк. Головний тренер:Дмитро Єфстафієв.

ЛНЗ-Лебедин: Дейнеко, Парфьонов, Кондратюк (Шестипалов, 78), Листопад, Калинич©, Тубольцев, Ткаченко (Литовчак, 84), Дєдов, Колос (Вакуленко, 60), Балацький (Качур, 46), Грицай (Коломієць, 69). Запасні: Поплавка, Поступаленко. Головний тренер: Василь Гречаний.

Попередження: Проневич, 40, Єрмак, 42, Колос, 42, Тубольцев, 56, Вакуленко, 61, Качур, 71
Вилучення: Вакуленко, 90+1 (повторне попередження)

16:00; 25.09.2019. Шляхова. Стадіон «Шляхова-Арена». 320 глядачів; поле 4; +18С
Суддя: Осауленко Дмитро (Київ)

Нулі після першого матчу та дискваліфікація основного воротаря суперників за перепалку з арбітрами після гри давали Світанку-Агросвіту непогані шанси на успіх. Втім, ЛНЗ-Лебедин уже в дебюті повів у рахунку, і це була ключова подія матчу. Парфьонов дав передачу на хід Ткаченку, і В’ячеслав технічно перекинув воротаря – 0:1. 

Господарі у відповідь провели відразу декілька небезпечних атак. Найнебезпечніша – з ударом Загалевича в поперечину при кутовому. Ще кілька гострих атак розганяли Гаді, Дацюк, Кучеренко, але захист гостей із Черкащини сумлінно відбивався. Після перерви кілька особливо хороших сейвів здійснив і єдиний у цьому матчі воротар лебединців – Дейнеко, на ворота якого навалювалися Сомов, Кучеренко, а пізніше і реактивний Чельцов. 

І все ж команда гостей, нагадаємо – минулорічний володар Кубка ААФУ – зуміла подвоїти рахунок. На подачу кутового від Дєдова відгукнувся високий Тимофій Листопад, ударом головою влучивши точно в ціль – 0:2. Драматичний матч завершився саме з таким рахунком, хоча Вакуленко у кінцівці був вилучений за другу жовту при апеляції. ЛНЗ-Лебедин проходить у наступний раунд.

Таврія-Скіф (Роздол) — Таврія (Новотроїцьке) — 2:1 (перший матч – 0:3)
Голи: Гапончук, 19, Єфімчук, 52 – Соколан, 59

Таврія-Скіф: Жук©, Гапончук, Єфімчук, Клименко, Кравченко, Соколов (Іздебський, 84), Захаров (Запорожець, 78), Чернявський (Вєтров, 54), Р.Курдас, Захарченко (Швиденко, 87), Шарай (Ширіпа, 58). Запасні: Бєліков, Аннич. Головний тренер: Володимир Хохлов.

Таврія: Коваленко, Золотухін, Чмеленко, Яковенко©, Афендулов, Комягін (Феденков, 70), Ковальов, Жавко (Гарібян, 85), Логвиненко, Соколан, Пуляєв. Запасні: Завгородній, Соболь, Узунов, Окатий, Аронов. Головний тренер: Олександр Клишня.

Попередження: Жавко, 18, Чернявський, 53, Золотухін, 56, Клименко, 73, Єфімчук, 90+3
16:00; 25.09.2019. Роздол. Стадіон «Таврія-Скіф». 100 глядачів; поле 4; +17С
Суддя: Ченгар Олександр (Маріуполь)

Перший матч завершився із великою перевагою лігової команди, тож Таврія-Скіф мала досить швидко відкривати рахунок, щоб мати якісь шанси відігратися. І у роздольців пішло відразу кілька атак із передачами на хід форвардам, а другий більш-менш небезпечний штрафний став результативним. Заробив його на правому краю Шарай, якого завалив Жавко. Після удару Дмитра Гапончука м’яч прошмигнув у ворота – 1:0. 

Після перерви результативним став іще один штрафний від Гапончука, тепер із лівого флангу. На цю подачу відгукнувся Олег Єфімчук – 2:0. Однак у важливий момент новотроїчани зуміли забити дуже важливий м’яч. Це Євгеній Соколан, підібравши м’яча метрів за 20 від воріт, завдав прицільного удару, і з рикошетом влучив точно в дев’ятку – 2:1. Були ще моменти у роздольців Вєтрова та Ширіпи, але при цьому й у гостей були шанси забити – Афендулов пробив неточно в підключенні на стандарт, а Пуляєв виходив на непогану позицію, але не витиснув максимум із моменту. Тим не менш, у «таврійському дербі» переможцем двоматчевого протистояння виявилася команда з Херсонщини.

Звягель (Новоград-Волинський) — ОДЕК (Оржів) — 0:2 (перший матч – 1:5)
Голи: Трофімчук, 8, Апанчук, 74 (пен.)

Звягель: Войтович, І.Тимофєєв, Ващенко, Бусленко, Чапський (Балан, 46), А.Тимофєєв, Д.Швець, Багінський, Корнійчук, Гороницький (Лавренюк, 64), Слюсар©. Запасних не залишилося. Головний тренер: Руслан Скидан.

ОДЕК: Омелянюк, Наумець (Красномовець, 46), Чикалюк-Козакевич, Гриб, Трикош, Соловей, Ніколайчук (Кошка, 46), Сабатюк (Ничипоренко, 81), Трофімчук© (Газицький, 66), Капустинський (Апанчук, 69), Таргоній. Запасні: Когут, Мучак.Головний тренер: Володимир Поліщук.

Попередження: Трикош, 23, Ващенко, 45, Балан, 71
17:00; 25.09.2019. Новоград-Волинський. Стадіон «Авангард». 350 глядачів; поле 3; +14С
Суддя: Бондарчук Ігор (Київ)

Після переконливої перемоги в першому матчі ОДЕК навіть дозволив собі ротацію, давши пограти багатьом молодим гравцям і заслуженим ветеранам без великої практики. І це не позначилося на результаті – другий матч гранд із Рівненщини також виграв. Попри стартовий тиск господарів, оржівці швидко відкрили рахунок. Таргоній протягнув м’яча через лівий фланг і подав, а після удару Трофімчука м’яч влучив у стійку, потім у воротаря, після чого вилетів у поле, але – перетнувши лінію. Це – 0:1.

Слідом пішов небезпечний штрафний Ніколайчука, а в відповідь Слюсар із гострого кута намагався «пробити» Омелянюка. У бадьорому обміні гострими моментами гра йшла й надалі – то воротар Звягеля Войтович парирував непростий удар Таргонія, то Слюсар відразу кілька разів загострював гру. Бракувало господарям розіграних комбінацій із завершенням – запам’яталися лише дальні удари того ж Слюсара та Швеця (у першому випадку несильно, у другому – неточно). 

А от ОДЕК закріпив перевагу, коли Таргоній запустив у прорив через лівий край Апанчука, чия подача влучила в руку І.Тимофєєва. Сам Андрій чітким ударом з лівої в кут реалізував пенальті – 0:2. Звягель припинив боротьбу за трофей. 

Вікторія – Скорук – +:- (перший матч – 2:1)

Команда гостей знялася з турніру після першого матчу.

ПОКАЗНИКИ ПІСЛЯ ДРУГОГО РАУНДУ

Найкращі бомбардири:

Гравець Команда Голи Пен.
Ольховський Віталій Універ-Динамо (Харків) 4
Фоменко Юрій СК Полтава 4
Щербак Дмитро СК Полтава 4
Любченко Роман Скіф (Шульгинка) 4 (1)
Набізада Омар Юність (Верхня Білка) 3
Фабунмі Олавале Олімпія (Савинці) 3

Найкращі асистенти: 

Гравець Команда Паси
Бакланов Микита СК Полтава 3
Гнилицький Денис Універ-Динамо (Харків) 3
Стебловський Сергій Скіф (Шульгинка) 3
Гордійчук Павло Юність (Верхня Білка) 2
Куімов Дмитро СК Полтава 2
Луценко Ігор А. Універ-Динамо (Харків) 2
Луцюк Дмитро Світанок-Агросвіт (Шляхова) 2
Наумець Андрій ОДЕК (Оржів) 2
Омельяненко Іван Універ-Динамо (Харків) 2
Ситник Олександр С. Сапфір (Краматорськ) 2
Субочев Віталій Олімпія (Савинці) 2
Таргоній Павло ОДЕК (Оржів) 2
Федорів Володимир Юність (Верхня Білка) 2
Щербак Дмитро СК Полтава 2

Найефективніші гол+пас:

Гравець Команда Гол+Пас Голи Паси
Щербак Дмитро СК Полтава 6 4 2
Фоменко Юрій СК Полтава 5 4 1
Любченко Роман Скіф (Шульгинка) 4 4 0
Ольховський Віталій Універ-Динамо (Харків) 4 4 0
Фабунмі Олавале Олімпія (Савинці) 4 3 1
Куімов Дмитро СК Полтава 4 2 2
Ситник Олександр С. Сапфір (Краматорськ) 4 2 2
Бакланов Микита СК Полтава 4 1 3
Гнилицький Денис Універ-Динамо (Харків) 4 1 3
Стебловський Сергій Скіф (Шульгинка) 4 1 3

* * *

Всі підрахунки проведені Артуром Валерком, при використанні – посилання на SportArena.com. 

* * *

• Матчі 1/4 фіналу розіграшу Кубка відбудуться 9-го та 16-го жовтня 2019 року: 

Юність (Верхня Білка) – ОДЕК (Оржів)
Олімпія (Савинці) – ЛНЗ-Лебедин (Лебедин)
Універ-Динамо (Харків) – Вікторія (Миколаївка)
СК Полтава – Таврія (Новотроїцьке) 

Жеребкування, яке визначить, хто прийматиме в перших матчах, а хто – в других, заплановано на п’ятницю 27 вересня.Його результати будуть додані сюди після процедури.