Андрій Полтавець: «Приємно займатись тим, від чого задоволення отримують усі»

Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на telegram

 

Президент ЛНЗ-Лебедина Андрій Полтавець у великому інтерв’ю клубній прес-службі підбив підсумки другої частини 2019 року, а також розповів про трансферну кампанію, підготовку і багато іншого.

 

– Андрію В‘ячеславовичу, як оціните першу частину сезону 2019/2020 за 10-бальною шкалою?

 

– На 7-ку. Причиною такої не високої оцінки стали виліт в 1/4 з Кубку України та декілька невиразних ігор в першому колі нового чемпіонату.

 

Як ви сприйняли другий поспіль невихід команди в 1/2 фіналу КУ?

 

– Не скажу, що це стало трагедією (якщо порівняти з поразкою в минулорічному Кубку на цій же стадії від «Дніпра» на останній хвилині). Осад залишився не скільки від результату матчу-відповіді з Олімпією, стільки від того як ми грали обидві зустрічі. «Олімпію» ми добре знали – дуже потужна команда, яка голодна до перемог на Всеукраїнському рівні, має гарне фінансове забезпечення та гравців високого рівня з Полтави, Києва, Харкова. В цьому плані «Олімпія» чимось нагадує «ЛНЗ» 3 роки тому, коли ми виграли все в області і вирішили заявитись на Кубок України. Впевнений, якби Олімпія грала в Чемпіонаті України, то перебувала б в лідируючій групі і також вважалась одним з претендентів на нагороди. Вважаю що за сумою 2-х матчів вирішальним був якраз перший матч в Лебедині, а не матч-відповідь в Миргороді. Ми знали що в Миргороді буде важко досягти результату з багатьох причин – це і поле низької якості, і надвмотивованість на гру «Олімпії», і місцеві вболівальники (як виявилось потім в основному проплачені), та й на об’єктивне суддівство надій було мало. Тому для нас головним завданням було зробити результат саме в Лебедині, хотілось виграти з різницею в 2 і більше м”ячів, і мали для цього всі можливості і моменти, але самі винні що виграли лише 3:2.

 

Одна з найбільш обговорюваних тем осені довкола ЛНЗ – літня трансферна кампанія. Не шкодуєте, що відпустили Лобова, Крамара, Гуда і поміняли їх на Поплавку, Балацького, Шестіпалова, Поступаленка?

 

– Якщо шкодувати за минулим, то не буде майбутнього. Нічого поганого не скажу ні за Саню Лобова, ні за Антона Крамара, ні за Жеку Гуда. Лобов і Крамар старались і робили все що було в їх силах на той час, але, на жаль, не змогли виправдати тих надій, які ми очікували запрошуючи їх в команду. З Жекою Гудом історія інша, він завжди був важливою частиною команди – як на полі так і в роздягальні. Але роки беруть своє – і клуб і сам Женя все розуміли без пояснень.

 

Щодо нових гравців – вцілому я задоволений літньою комплектацією. Розумію багатьох вболівальників, які говорять що в них мало ігрової практики, вони мало зіграні і так далі. Але давайте згадаємо скільки часу було в команди влітку на комплектацію та награвання складу – місяць, протягом якого ми зіграли 3 товариські матчі. Ми свідомо йшли на те щоб влітку запросити в команду більше гравців чим нам навіть було потрібно. Враховуючи вдалий для ЛНЗ результат минулого чемпіонату, а це бронзові нагороди, була впевненість що і в новому чемпіонаті ми зможемо вийти з групи в фінальну частину. Тому свідомо йшли на певний ризик, запрошуючи велику кількість нових гравців. Нам необхідна була конкуренція, щоб потім залишити в команді найсильніших.

 

Саме в іграх нового чемпіонату команда почала награватись з новим опорником Антоном Поступаленко. Хто професійно розуміє футбол, той знає який непростий етап в ігровому плані переживає будь-яка команда, коли в неї приходить новий гравець в середину поля, гравець який є «дерижером» гри всієї команди. Щодо Балацького, Поплавки та Шестипалова – Денис Балацький добре вписався в ігровий стиль команди, отримував чимало ігрової практики і, в цілому, виправдав наші сподівання. Ярослав Поплавка мав менше можливостей проявити себе, але в бажанні йому не відмовиш – маємо надію що він прибавлятиме як в ігровому так і в тактичному плані. Щодо Іллі Шестипалова – дуже талановитий гравець, але відчувалось в його грі постійна напруженість та нервовість, що не дала йому повністю розкритись у команді, тому ми вже припинили з ним співпрацю.

 

Що зараз робить керівництво для виграшу чемпіонату України?

 

– Набирається на своїх помилках досвіду та заробляє гроші на новий футбольний рік.

 

Нещодавно у фейсбуці ви відверто звернулись до Володимира Лашкула щодо його ситуації в ФК «Черкащина». Що вас так зачепило і спонукало це написати?

 

 

– Я взагалі рідко коли щось коментую в соцмережах, але тут не втримався))). Не впевнений, що Володимир Григорович читав мій комент під його постом на Фейсбук, а якщо й читав то мабуть нічого не зрозумів. Нічого проти не маю існування ФК «Черкащина», але якщо ця команда, як виявилось, нікому крім пана Лашкула не потрібна, то навіщо вже декілька років переливати з пустого в порожнє – або розформуйте її або утримуйте. Думаю не тільки я, а й вся футбольна область вже втомилась від цього серіалу – «Зоря», «Черкаський Дніпро», «Академія», «Черкащина» , знову «Зоря-Академія» – ФК, ОПФК, ГО ОТГ, ФФК – то він власник клубу, то ОТГ, то ФФЧО …. і так далі. Розумію Володимира Григоровича, що йому боляче за свою дитину, але найбільше від цього страждає саме дитина, а не він.

 

– Як прокоментуєте ситуацію в черкаському футзалі, що склалася між Майфоном і АФЧО?

 

– Я вже давно говорив, що особливо футзалом не цікавлюсь, так спостерігаю що відбувається в чемпіонаті області, але мені абсолютно все рівно скільки грає там команд, чому їх стає менше і чому там виникають організаційні проблеми з заявками команд, протестами, зняттям з чемпіонату. Добре, що всі бажаючі мають можливість пограти всю зиму в Будівельнику та отримати від цього задоволення, а хтось і підзаробіток. А коментувати конфлікт між Асоціацією футзалу області та Майфоном в мене немає ні бажання ні достовірної інформації про те на чиєму боці правда – це все футзальна кухня, до якої наш клуб відношення не має. Якщо б теоретично ЛНЗ приймав би участь в футзальному чемпіонаті, тоді інша справа.

 

Чого вам як президенту ЛНЗ не вистачає в команді?

 

– Постійного тренувального процесу, щоб команда єдиним колективом проводила хоча б 2 повноцінні тренування в тиждень. В 90% ігор для позитивного результату вистачає того формату який є зараз, але в ключових матчах проти основних конкурентів та в фінальній стадії чемпіонату саме цей фактор стає визначальним. Днями мав зустріч з Василем Гречаним та Василем Шевцовим щодо підготовки до нового сезону та аналізу минулого. Також аналізували, що необхідно зробити для підсилення гри. Якщо проаналізувати рівень організації команд, що ставали чемпіонами чи фіналістами в аматорських чемпіонатах останніх років, а це: «Колос» Ковалівка, «Інгулець» Петрове, «Балкани» Зоря, «Рух» Винники, «Агробізнес» Волочиськ, «Металіст 1925» Харків, «ВПК-Агро» Шевченківка, «Вікторія» Миколаївка, «ОДЕК» Оржів – всі ці команди за виключенням «Вікторії» та «ОДЕК» мають професійний статус, а половина з них є лідерами Першої ліги України. Всі перелічені команди розглядали участь в аматорському чемпіонаті як підготовку до професійних ліг, і приймаючи участь в аматорському чемпіонаті, підхід в команд був вже професійний. Та й «Вікторія» з «ОДЕК» мають стабільний тренувальний процес. Це говорить про те, що для досягнення найвищих місць в чемпіонаті серед аматорів необхідний майже професійний підхід до організації роботи всього клубу, при чому як зі сторони керівництва клубу, так і з сторони футболістів. Така статистика тільки підтверджує мою впевненість, що «бронза» минулого чемпіонату для «ЛНЗ» є великим досягненням враховуючи рівень організації клубів наших конкурентів. Посудіть самі – наші знайомі суперники в минулому чемпіонаті з якими ми грали на рівних і перемагали , зараз є лідерами в 2-й лізі України – «ВПК-Агро» Шевченківка- 1 місце, «Альянс» Липова Долина – 2 місце, «Діназ» Вишгород – 4-те місце.

 

Якою буде підготовка команди до нового футбольного року?

 

– Плануємо зібрати хлопців 11-12 січня, провести з ними відверту розмову про плани на наступний сезон, проаналізувати помилки попереднього. Знову ж таки, проаналізувавши з Гречаним та Шевцовим минулий сезон, логічним є рішення провести якнайбільше тренувальних матчів перед початком весняної частини чемпіонату. Як показав досвід останніх років – 5-7 тренувальних матчів взимку замало для награвання складу, ігрових та тактичних схем, перегляду новачків чи надання можливості залишитись в команді діючим гравцям. Щоб підійти до весняної частини готовими до боротьби за найвищі нагороди на 100%, необхідно провести 12-15 ігор проти сильних суперників. Саме зараз займаємось вивченням можливості прийняти участь в зимових турнірах. Варіантів декілька: Киів, Дніпро, Полтава, Чернігів. Який турнір буде першим стане відомо протягом наступного тижня. В будь-якому випадку грати почнемо в кінці січня – на початку лютого.

 

У якому стані реконструкція стадіону в Шполі?

 

– Шполянським стадіоном «Колос» опікується Шполянська ОТГ. ФК «ЛНЗ-Лебедин» та я особисто ніякого відношення чи впливу на темпи реконструкції не маю, тому мені важко відповісти на це питання. Наскільки я володію інформацією, то в 2020 році планується замінити штучне покриття на міні-футбольному полі, є в планах почати ремонт роздягалень та початку робіт по поливу поля. Але що дійсно заплановано і чи буде це виконано мені важко сказати. Мене більше хвилює «ЛНЗ-Арена» – щоб і надалі на стадіоні в Лебедині було приємно відпочивати та грати в футбол як дорослим так і дітям.

 

Запитання із соцмереж і пошти

 

Не думали створити команду Ю-17?

 

– У нас не вистачає дітей в повноцінні групи для участі в Дитячо-юнацькій лізі області – збираємо діток з всього району. Шпола та Лебедин це не Черкаси, Умань чи Сміла по кількості населення. Якщо й створювати команду юнаків то це треба робити в Черкасах або біля них (по прикладу Білозір’я) і, головне, з розумінням що в клубу є стратегія виходу на професійний рівень. В нас такої стратегії наразі немає, тому і логіки створювати юнацьку команду з перспективою підсилення її гравцями основної команди також не має сенсу.

 

Чи перейде ЛНЗ в Другу лігу? (bohdantenchenko, Сергій Семенченко)

 

– У 2020 році точно ні. Поки що такої стратегії в нас немає.

 

Що дає Вам мотивацію розвивати ваш клуб? (serhiiplakhotnyk)

 

– Заповнена «ЛНЗ-Арена» – заповнена друзями, колегами, працівниками ЛНЗ, лебединцями, шполянами, гостями з інших районів, дітьми, пенсіонерами. Приємно займатись тим, від чого задоволення отримують всі.

 

Порція запитань про тренера від «Ze Okrug» з пошти

 

– Мені здається, що Василь Гречаний вичерпав себе, як тренер цієї команди. Чи не здається так Андрію В’ячеславовичу?

 

– Абсолютно не поділяю таку думку. Вболівальник, що поставив таке запитання має проаналізувати мої відповіді на попередні питання. Повторюсь – ми вдало конкуруємо з командами, що мають кращий рівень організації клубу – майже професійний. Звісно завжди хочеться перемагати – перемога дворічної давнини в Кубку України ще й досі витає над ЛНЗ-Ареною і дає підстави нашим вболівальникам вимагати яскравих перемог у всіх матчах та всіх турнірах. Але вже пройшло два роки. Інші команди також розвиваються, підсилюються і грають проти нас вже не як рік чи два тому. Ми вже не темна конячка, як було 2 роки тому, ми зараз дуже великий подразник для багатьох. Тому не варто довго жити спогадами, треба адекватно розуміти сьогодення і разом рухатись далі.

 

Якщо в Колоса проблеми з режимом, то невже в такого серйозного клубу немає важелів впливу на гравця? Навіщо це виносити на загал?

 

– У Сані проблеми не з режимом, можливо вболівальники не так зрозуміли слова Гречаного. Ми не професійний клуб, щоб мати вагомі важелі впливу не тільки на Колоса. Пробуємо до кожного достукатись через розмову, але не всі розуміють наші слова. Питання не в Колосі чи ще комусь. Як я говорив раніше – проблема в тому що багато футболістів претендує на ставлення до них від клубу як до професіоналів, але взамін відповісти клубу своїм професійним відношенням можуть не всі.

 

– Сам же Гречаний був ініціатором запрошення багатьох гравців. Як на них подивитись, якщо навіть з Олімпіком грає стара гвардія?

 

– А хто сказав, що Олімпік – це слаба команда? Грати треба максимально налаштованим на всі ігри. Той же Олімпік в цьому році сильніший ніж у минулому. Схожий настрій був у нас і в мене особисто на домашню гру проти «Авангарду» з Корюківки – думав прохідний матч, ми в них в попередньому чемпіонаті дома виграли 6:0, зараз перші забили 1:0 виграємо, граємо в більшості і тут шок – пропущені 2 м’ячі і поразка 1:2… І як виявилось потім, «Авангард» – це вже не той «Авангард», що грав у минулому році – зараз це наш прямий конкурент. Та й з «Рубіконом» остання гра дома 2:2… Хоча ми в Рубікона вигравали завжди. Частково поділяю думку вболівальника, що мало ігрової практики для новачків – будемо компенсувати це товариськими матчами взимку та навесні.

 

Чи буде зміна коуча в ЛНЗ, якщо команда провалить сезон?

 

– Якщо команда провалить сезон то буде зміна не тільки тренера, а і президента. Далі продовжувати ймовірні наслідки не буду. Тому заспокою всіх – провалу сезону не буде. Чекаємо вірних вболівальників в новому сезоні на нашому стадіоні разом з командою.