“Три розгроми й інтрига”: огляд чвертьфіналу від Sportarena

Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на telegram

 

17 голів при середній результативності 4,25 за матч – такими були перші матчі 1/4 фіналу Чемпіонату ААФУ 2018/19 в огляді Sportarena.

 

Мотор (Запоріжжя) – ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) – 0:3

Голи: Дєдов, 17, Грицай, 21, Колос, 25

Мотор: Вічний, Худченко, Порубльов, Місюра, Мацюта (Соболь, 21), Рахмуні (Ломака, 66), Пєсков, Шитов, Калиничев, Крук, Бурсак (Кардаш, 59). Запасні:Олійник, Мелі, Слабишев, Колмогорцев. Головний тренер: Анатолій Чанцев.

ЛНЗ-Лебедин: Козаченко, Парфьонов, Кондратюк, Листопад, Калинич, Коломієць (Гуд, 76), Крамар (Лобов, 52), Колос (Вакуленко, 46), Грицай (Ткаченко, 59), Дєдов, Качур (Литовчак, 59). Запасні: Дейнеко, Тубольцев. Головний тренер:Василь Гречаний.

Попередження: Порубльов, 74, Гуд, 79
15:00, 08.06.2019. Запоріжжя. Стадіон СК «Мотор-Січ». 200 глядачів, поле 4, +33С
Суддя: Бакулін Владислав (Нова Каховка)

Після бойової нічиєї з ВПК-Агро в заключному матчі регулярного чемпіонату на Мотор чекав ЛНЗ-Лебедин – іще один клуб із когорти фаворитів сезону. Щоправда, вилучення Павелька та четверта картка Довбиша дещо ослабили запоріжців, але склад там, загалом, досвідчений, тож очікувалося, що він дасть бій володарям Кубка ААФУ 2018 року та переможцям Групи 2. Десь воно так і було, адже Мотор виконав кілька стандартів (у тому числі, заробляв зручні під удар штрафні). Але й гості з Черкащини провели кілька гострих атак, які могли виявитися результативними. І це все – в дебюті зустрічі, адже вже на 17 хвилині було відкрито рахунок.

Пішла швидка й широка контратака, Дєдов розігрався з Грицаєм, який видав розкішну передачу на правий край на хід Сергію, після чого змістився повздовж лінії карного майданчика й обвідним ударом з лівої ноги впакував м’яч у дальній кут воріт – 0:1. Чотири хвилини – і другий гол. Тепер Дєдов пасував із глибини, а форвард Качур продовжив передачу п’ятою, тож Віталій Грицай опинився перед воротарем і влучив з близької відстані в ту ж «шістку» – 0:2. Ще чотири хвилини – і третій гол. Колос тонким розрізним пасом вивів на оперативний простір Дєдова, пробити йому не дав захисник, зате пішов простріл від лицьової паралельно з лінією воріт, який замкнув у падінні на дальній штанзі якраз Олександр – 0:3.

Епічна перемога підопічних Гречаного, яка вказала на всі недоліки суперників і дала їм переконливу перевагу перед матчем-відповіддю.

Герой матчу – Сергій Дєдов (ЛНЗ-Лебедин)

Відкрив рахунок, безпосередньо асистував Колосу в епізоді з третім голом та розганяв другу результативну комбінацію – причетний до всіх трьох голів у Запоріжжі. Виїзд лебединців – на п’ять з плюсом.

Голи матчу тут.

Вікторія (Миколаївка) – Покуття (Коломия) 7:1
Голи: Нелін, 11, Чередниченко, 17, Акімов, 27, 63, Кузьмін, 45 (пен.), Касьянов, 61, Шевченко, 90 – Свиридов, 19

Вікторія: Зарубін (Зінченко, 80), Михайлюк, Чередниченко, Яценко, Ретушняк (Чепіга, 64), Касьянов (Романенко, 70), Нелін, Черніков (Без’язичний, 63), Кузьмін (Шимко, 78), Борисенко (Ганжа, 67), Акімов (, 73). Запасних не лишилося. Головний тренер: Артем Радіонов.

Покуття: Гоменюк, Громоляк (Уграк, 77), Лазорик (Петранюк, 76), Подолюк, Хандій, Топчевський (Гросу, 71), Москалик (Блащук, 46), Сікач, Свиридов, Беженар, Карапка (Савчук, 71). Запасні: Мегдиник, Габрух. Головний тренер:Сергій Турянський.

Попередження: Ретушняк, 8, Лазорик, 39
17:00, 08.06.2019. Миколаївка. Стадіон «Вікторія». 300 глядачів, поле 5, +28С
Суддя: Михайлюк Артем (Київ)

1:0 — Андрій Нелін замкнув подачу з флангу від Михайлюка, прийнявши і проштовхнувши м’яч у кут у падінні
2:0 — Ігор Чередниченко головою після кутового від Касьянова
2:1 — Микола Свиридов на дальній головою замкнув штрафний від Беженара, який його й заробив на лівому краю
3:1 — В’ячеслав Акімов забив прямим ударом зі штрафного метрів із 25-27, заробленого Борисенком
4:1 – Сікач збив у карному майданчику Борисенка, який вривався з лівого краю, тож Андрій Кузьмін реалізував пенальті (без шансів для воротаря в правий від нього кут)
5:1 — після виносу воротаря Черніков скинув у карному майданчику на Касьянова, Артем майстерно підробив під ліву й влучив точно в кут
6:1 — Черніков підключив до атаки Кузьміна, чий простріл з правого краю використав В’ячеслав Акімов (прийняв на лінії воротарського, увернувся від захисника й пробив точно в кут)
7:1 — Яценко підключився, далі Нелін закинув у карний майданчик на Шевченка, а В’ячеслав проткнув м’яча повз воротаря.

Герой матчу – В’ячеслав Акімов (Вікторія)

Забив зі штрафного та з гри, разом із Касьяновим, Борисенком, Кузьміним і Черніковим завдав багато неприємностей обороні Покуття. Перемога миколаївців перевершила всі можливі прогнози та очікування.

Альянс (Липова Долина) – ВПК-Агро (Шевченківка) 0:4
Голи: Соколянський, 5, Красов, 42, Шарко, 47, 90+1

Альянс: Важинський, Осадчий, Медведєв, Пікуль, Пісний, Лучик (Приходько, 58), Анцибор (Гученко, 73), Сидоренко (Тиєчко, 69), С.Шарай (Єсип, 46), В.Шарай (Шевченко, 83), Сулейман (Гаврась, 52). Запасний: Горох. Головний тренер: Юрій Ярошенко.

ВПК-Агро: Бубенцов, Алексанов, Сидоренко, Яременко (Дегтярьов, 90+1), Мельников, Васильєв (Шарко, 46), Терехов (Донгаузер, 70), Шмигельський (Саблін, 63), Коломоєць (Ткаченко, 70), Красов (Маргарян, 65), Соколянський.Запасний: Гришин. Головний тренер: Сергій Соловйов.

Попередження: Терехов, 14, Анцибор, 15, Лучик, 22, Гаврась, 54, Ткаченко, 72, Мельников, 77, Саблін, 90+4
Вилучення: Пікуль, 80 («фол останньої надії»)
18:00, 08.06.2019. Байрак. Стадіон «Альянс-Арена». 422 глядачів, поле 4, +32С
Суддя: Федорук Андрій (Київська обл.)

Це була одна з найрівніших і найцікавіших пар за кадровим потенціалом – обидві команди укомплектовані досвідченими гравцями, мають серйозні амбіції та вважаються фаворитами сезону. Тим не менш, події склалися так, що одна із них отримала солідну перевагу в вигляді чотирьох виїзних голів.

Результативним став перший же кутовий, поданий від правого прапорця Шмигельським. Він не підняв м’яча високо, тож після кількох відскоків і влучання в каркас воріт першим на добиванні опинився Ігор Соколянський, який і переправив його в ворота головою з близької відстані – 0:1. Альянс кинувся відіграватися і, будемо відверті, цілком міг це робити. Воротар Бубенцов, який колись виступав за ПФК Суми, а тому добре знає більшість гравців і тренерів долинян, з якими міг перетинатися в ПФЛ. І от зараз, захищаючи ворота ВПК-Агро, кілька разів по-справжньому виручив гостей – коли парирував «самостріл» від Яременка, удар головою в падінні від Лучика після кутового, а також його ж прицільний дальнобій.

У ці хвилини, можливо, вирішувалася доля протистояння – візитери вистояли, а наприкінці першого тайму реалізували блискавичну контратаку, закріпивши свою перевагу. Це Шмигельський ще на своїй половині перехопив пас захисника Пікуля, протягнув м’яча через лівий край і вивів прямо на воротаря Соколянського, а той не був жадібним, а відкотив лівіше – на Красова, тож Олексій із вірної позиції прибрав під себе й розстріляв ворота – 0:2.

Граючи по рахунку, ВПК-Агро вчасно освіжав гру й за сприяння своїх «джокерів» довів рахунок до розгромного. Спочатку знову спрацювало перехоплення в центрі поля. Сидоренко віддав на Шмигельського, який розрізним пасом вивів на воротаря Шарка. Антон на швидкості оббіг суперника й пустив м’яча низом у сітку – 0:3. А в кінцівці, вже в більшості, підопічні Соловйова розіграли ще одну «модульну» атаку. Ткаченко запустив через правий фланг Сабліна, який вирвався на воротаря й пробив, але Важинський, рятуючи, парирував м’яча туди, куди набігав Шарко, тож м’яч саме від Антона зрикошетив у сітку – 0:4. Вийшло красиво.

У господарів були удари – С.Шарая, Єсипа, після стандартів. Але забити бодай раз Альянс так і не зміг. ВПК-Агро ж мав свої нагоди – двічі виривався на воротаря Шмигельський, небезпечно бив зі штрафного Алексанов, тож моментів не бракувало. Тим не менш, рахунок – максимально сприятливий для гостей, які можуть впевнено почуватися перед матчем-відповіддю. А господарі ще й вимушені будуть обійтися без провідного захисника Пікуля, якого вилучив наприкінці гри рефері.

Герой матчу – Богдан Шмигельський (ВПК-Агро)

Заклав фундамент цієї видовищної та переконливої перемоги. Після його кутового було відкрито рахунок, потім розганяв другу результативну атаку й віддав гольову передачу на Шарка в епізоді з третім взяттям воріт Альянсу.

Огляди матчу можна подивитися тут і тут.

Таврія (Новотроїцьке) – ФК Малинськ 1:1
Голи: Комягін, 73 — Онищук, 66

Таврія: Коваленко, Золотухін (Комягін, 23), Яковенко, Афендулов, Шешеня, Окатий, Тяпко (Соболь, 59), Ковальов (Гарібян, 76), Логвиненко, Пуляєв, Дудченко (Солтан, 61). Запасні: Маник, Шпеко, Піркавець. Головний тренер:Олександр Клишня.

Малинськ: Грицаль, Луцюк, Воробей (Кашуба, 79), Портянко, Лойко, Савицький, Проневич, Брикса (Гайдучик, 63), Єременко (Яструб, 63), Онищук (Штандер, 69), Дацюк. Запасні: Фокін, Мичко, Гергелюк. Головний тренер: Богдан Самардак.

Попередження: Тяпко, 58, Єременко, 60, Яструб, 65, Проневич, 82, Штандер, 85

18:00, 08.06.2019. Новотроїцьке. Стадіон «Старт» ім.О.І.Пуляєва. 200 глядачів, поле 3, +26С

Суддя: Пономаренко Максим (Одеса)

Матч двох команд, які раніше не перетиналися й придивлялися одне до одного вже по ходу гри, виявився дуже непростим. Уже в першому таймі було створено кілька гострих моментів – причому, біля обох воріт. Удар Савицького, який опинився на ударній позиції з правого краю, парирував кіпер Таврії Коваленко, а в відповідь Тяпко загрожував воротам Грицаля. Вже в середині першого тайму господарям довелося робити вимушену заміну через травму Золотухіна (його замінив атакувальний хав Комягін, а на правий фланг захисту опустився Логвиненко).

Після перерви гострота перейшла в конкретику. В пересічному епізоді не порозумілися між собою захисники Таврії, той не дограв, той не добіг, і швидкісний Анатолій Онищук вирвався на воротаря й відкрив рахунок – 0:1. Надважливий епізод, враховуючи стратегію «виїзного голу».

Втім, не пройшло й десяти хвилин, як досвідчені новотроїчани відігралися. Солтан продерся через бровку, обіграв суперників і виклав м’яча Комягіну, тож Юрій врятував нічию для таврійців – 1:1. Треба сказати, що обидва голкіпери ще по кілька разів виручали свої команди. Моменти були у Пуляєва (чистий вихід один на один), Ковальова, Штандера, Дацюка. Але гра завершилася футбольним компромісом, і от якраз у цій парі інтрига максимальна.

Герой матчу – Юрій Комягін (Таврія)

Вийшов на поле вимушено, по травмі товариша, але став однією з головних дієвих осіб. Врятував Таврію від поразки, подарувавши їй надію на загальний успіх. Від уміння Комягіна розганяти та організовувати атаки все буде залежати й на Рівненщині – тим більше, є травми, а форвард-діджей Кирик повинен якраз повернутися після закордонних гастролей.

ПОКАЗНИКИ ПО ААФУ ЗАГАЛОМ

Найкращі бомбардири:

Гравець Команда Голи Пен.
1 Коломоєць Михайло ВПК-Агро (Шевченківка) 20 (8)
2 Литовчак Мар’ян ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 17
3 Кузьмін Андрій Вікторія (Миколаївка) 15 (4)
Акімов В’ячеслав Вікторія (Миколаївка) 14
Качур Руслан ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 13
Корольчук Артем ФК Малинськ 13
Шевченко В’ячеслав Вікторія (Миколаївка) 11 (2)
Молодожон Микита Мотор (Запоріжжя) 10
Пуляєв Сергій Таврія (Новотроїцьке) 10
Новаківський Віктор Факел (Липовець) 9
Сомов Іван Авангард (Бзів) 9
Пікуль Костянтин Альянс (Липова Долина) 9 (7)

Найкращі асистенти:

Гравець Команда Паси
1 Ніколайчук Олександр ОДЕК (Оржів) 10
2 Маргарян Арамаіс ВПК-Агро (Шевченківка) 9
3-5 Довбиш Віктор Мотор (Запоріжжя) 8
Крук Олександр Мотор (Запоріжжя) 8
Марченко Артем Діназ (Вишгород) 8
Дєдов Сергій ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 7
Капустинський Юрій ОДЕК (Оржів) 7
Колос Олександр ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 7
Алексанов Сергій ВПК-Агро (Шевченківка) 6
Бовтрук Вадим Діназ (Вишгород) 6
Борисенко Іван Вікторія (Миколаївка) 6
Корешков Валентин Діназ (Вишгород) 6
Листопад Тимофій ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 6
Лойко Василь ФК Малинськ 6
Прокурор Ігоp Скорук (Томаківка) 6
Сивка Тарас ***перейшов у ПФЛ*** 6

Найефективніші гол+пас:

Гравець Команда Гол+Пас Голи Паси
1 Коломоєць Михайло ВПК-Агро (Шевченківка) 22 20 2
2 Литовчак Мар’ян ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 22 17 5
3 Кузьмін Андрій Вікторія (Миколаївка) 20 15 5
Акімов В’ячеслав Вікторія (Миколаївка) 17 14 3
Качур Руслан ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 16 13 3
Корольчук Артем ФК Малинськ 16 13 3
Шевченко В’ячеслав Вікторія (Миколаївка) 15 11 4
Колос Олександр ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 15 8 7
Новаківський Віктор Факел (Липовець) 14 9 5
Довбиш Віктор Мотор (Запоріжжя) 14 6 8

ПРИМІТКА: курсивом виділені гравці, команди яких не продовжують грати в плей-офф.

Всі підрахунки проведені Артуром Валерком.

* * *

Що далі?

Матчі-відповіді відбудуться в середу, 12.06.2019 р.