“Виїзний гол вирішує в Лебедині”: огляд півфіналу від Sportarena

Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на telegram

 

Трофей розіграють Вікторія та ВПК-Агро – так визначили матчі-відповіді 1/2 фіналу Чемпіонату ААФУ 2018/19, повідомляє Sportarena.

 

  • Малинськ Рівненської області

Результативні нічиї, а особливо – дуже результативні, зазвичай і неоднозначні. От і після 2:2 у першому матчі на Сумщині залишив масу питань до обох команд. А вже в дебюті Вікторія повела в рахунку, розірвавши лівий фланг оборони господарів (цікаво, що правий їхній край ослабило вилучення Луцюка, який не міг взяти участь у цій зустрічі). Кузьмін із Черніковим розігралися на фланзі, пішов простріл у центр карного майданчика, де на м’яч уже чекав Касьянов. Досвідчений хавбек, який повернувся в Україну після багатьох років виступів у вищому дивізіоні Казахстану, чітко підставив ногу й, піднявши м’яча, пробив з підскоком у правий від воротаря нижній кут – 0:1. Третій гол при п’яти асистах у 12 матчах у найкращого зимового придбання Вікторії.

Тривалий час гості домінували, виконали відразу кілька стандартів і захопили ініціативу. Лише хвилині на 20-й Малинськ відповів перспективним штрафним, але Лойко направив м’яча лише поруч із поперечиною. Пізніше здалеку неточно пробив Савицький. Словом, перший тайм складався зовсім не так, як треба було господарям. Зате вже невдовзі після перерви вони зуміли відігратися завдяки стрімкій фланговій атаці. Савицький ще зі своєї половини поля запустив у рейд Онищука, який провів слаломний прорив із завершенням – 1:1. Анатолій має чотири голи при двох гольових передачах у 19 матчах. На той момент правило виїзного голу ще працювало на ФК Малинськ. А далі – більше. Корольчук вивів вперед господарів, замкнувши навіс з правого флангу повторним ударом – 2:1. 15 голів у 19 матчах при 4 гольових передачах для Артема.

Проте навіть тут не було ще все вирішено. Вбивчий момент був у Борисенка, який після пасу з глибини вийшов на воротаря, але пробив повз ворота. У відповідь ледве не забив з близької відстані Брикса, а Корольчук не встиг на гостру, але занадто сильну передачу з лівого краю на дальню штангу. І коли вже залишалося не так багато часу, а мінімальна перевага обіцяла ФК Малинськ перемогу, гості проявили чемпіонський характер і відігралися. Пішла багатоходівка з переводом з краю на край, із правого флангу м’яч направили у карний майданчик, так що Михайлюк опинився прямо перед воротарем, розігравшись із Без’язичним. Тарас холоднокровно пробив низом повз Грицаля з кута воротарського клаптика поля – 2:2. Другий гол у чемпіонаті при двох асистах у флангового захисника Вікторії в 25 матчах.

Таким чином, розв’язку матчу перенесли на екстра-тайми й серію пенальті. Спершу команди відпрацювали півгодини додаткового часу. До речі, там було кілька потенційно гольових моментів. Як коли досвідчений захисник Чередниченко в ближньому бою намагався переграти воротаря господарів чи коли малинчани намагалися спішно перекинути голкіпера Вікторії. Але уникнути серії післяматчевих пенальті суперникам не вдалося. Тут Вікторія зіграла значно переконливіше й пробилася в супер-фінал, де захищатиме свій титул чемпіона. ФК Малинськ здобуває бронзові медалі — і це велике досягнення для західноукраїнського клубу, який гідно зіграв у плей-офф у компанії найпотужніших аматорських клубів країни.

Герой матчу – Микола Зінченко (Вікторія)

У драматичному матчі було всяке – але ціна його була такою, що все списувалося героїзмом у вирішальний момент. Голкіпер виручив гостей із Сумщини, парирувавши, по суті, три удари й витягнувши Вікторію в супер-фінал.

ФК Малинськ – Вікторія (Миколаївка) – 2:2, пен. 1:3
Голи: Онищук, 50, Корольчук, 67 – Касьянов, 6, Михайлюк, 89

Серія післяматчевих пенальті: 0:0 Гергелюк (воротар, поперечина); 0:1 Романенко; 0:1 Брикса (воротар); 0:1 Михайлюк (воротар); 0:1 Проневич (воротар); 0:2 Кузьмін; 1:2 Воробей; 1:3 Акімов.

Малинськ: Грицаль, Дацюк, Гергелюк, Воробей, Лойко, Проневич, Портянко (Брикса, 78), Савицький© (Яструб, 70), Єременко (Кір’ях, 76), Онищук (Штандер, 81), Корольчук (Гайдучик, 94). Запасні: Фокін, Мичко. Головний тренер: Богдан Самардак.

Вікторія: Зінченко, Михайлюк, Чередниченко, Яценко, Ретушняк (Рябцев, 111), Касьянов (Романенко, 105), Нелін©, Черніков (Без’язичний, 69; Шимко, 94), Кузьмін, Борисенко (Ганжа, 86), Шевченко (Акімов, 74). Запасний: Зарубін. Головний тренер: Артем Радіонов.

17:00; 23.06.2019. Малинськ. Стадіон «Ліон». 500 глядачів, поле 3; +23С
Суддя: Лапко Степан (Львів)
Попередження: Касьянов, 26, Гергелюк, 50, Брикса, 102, Шимко, 105, Яценко, 113

Відео ФК Малинськ тут.

  • Лебедин Черкаської області

Протистояння грандів зберігало інтригу навіть попри те, що ВПК-Агро після першого матчу мав аж два голи переваги. По-перше, ЛНЗ-Лебедин на своєму полі грає напрочуд успішно, по-друге, відбувши дискваліфікацію, повертався досвідчений Кондратюк, що однозначно мало посилювати захист. До слова, тренерський штаб господарів підготував сюрприз, вперше в сезоні скориставшись побудовами без «чистого», номінального форварда. Качур із Литовчаком лишилися в запасі, а місце «фальшивої дев’ятки» дісталося Колосу, якому з глибини мали допомагати Вакуленко, Дєдов, Лобов і Грицай.

Два голи – для когось дефіциту, для когось переваги – зумовлювали хід гри. Гості, потурбувавши воротаря в дебюті (удар Шмигельського), більше вимушені були відбиватися. Уже на другій хвилині Колос виривався один на один, потім підступно бив Вакуленко, а слідом пішов і гол. Вакуленко підхопив м’яча на правому фланзі, протягнув і прострілив, Колос продовжив на дальню штангу, де Дєдов розважливо пробив у дальній кут. Воротар кидався навперейми, але тільки приглушив м’яч, який прокотився у дальній кут до штанги і в сітку – 1:0. П’ятий гол при семи асистах у 23 матчах чемпіонату для Сергія.

Відіграти дефіцит мав усі шанси Грицай – його силовий штрафний Бубенцов парирував у сторону не без труднощів. Зате правий край господарів працював по повній, і ось уже Вакуленко навісив у карний майданчик, де Колос прийняв м’яч, спритно розвернувся й пробив з правої так, що м’яч пішов від руки воротаря в дев’ятку – 2:0. Дев’ятий гол при семи асистах у 24 матчах чемпіонату в Олександра.

Кураж був союзником ЛНЗ у ці хвилини. Всього кілька миттєвостей після важливого другого голу – й ось нова проблема для ВПК-Агро. Колос підключив до атаки Грицая, той розметав фінтами захисників і вже після входу в карну зону впав на твердь після жорсткого підкату Яременка. Пенальті! Сам Віталій з позначки ударом з правої ноги розвів м’яч і голкіпера по різних кутах – 3:0. Дев’ятий гол при п’яти асистах у 24 матчах чемпіонату в Грицая. От тільки невдовзі після цього, ще до завершення першого тайму, атакувальний хавбек лебединців травмувався і замість нього вийшов досвідчений форвард Грицай.

Перший тайм вдавався команді Гречаного – не просто відіграли два голи дефіциту, а й вийшли вперед за двоматчевим протистоянням, і мали відразу кілька моментів, щоб забити ще. Можливо, про ці епізоди й довелося згадувати, коли вже на початку другого тайму ВПК-Агро вдалося забити дуже важливий свій єдиний гол. Дегтярьов навісив з правого краю, Шмигельський виграв верхову дуель і скинув у центр, де Шарко в падінні проштовхнув повз воротаря – 3:1. Восьмий гол у 21 матчі при одному асисті.

І ось тут почалася серйозна заруба. Виявилося, що сил на штурмові атаки бракує, а руйнівна робота виконується обома суперниками на високому рівні. Можна відзначити кілька моментів, коли біля воріт гостей було гаряче, але Вакуленко всі сили вклав у підготовчу роботу й завершував не дуже переконливо, так само не найсильнішим і не найнебезпечнішим виявився удар Тубольцева. У відповідь гості одного разу претендували на пенальті, а ще в одному епізоді Шарко опинився перед воротарем, але не зміг пробити, а коли скинув на набігаючого Сабліна – воротар накрив м’яча. Тиск останніх хвилин, напруга й велика витрата нервів – все ж, ЛНЗ-Лебедин не зумів забити ще й за правилом виїзного голу в супер-фінал пробився ВПК-Агро.

ЛНЗ-Лебедин цього сезону залишився в ААФУ без трофеїв: захист кубка завершив ще восени, коли на своєму полі програв ФК Дніпро, а за крок до фіналу, також вдома, ледве не створив диво, але все ж пропустив у вирішальний матч земляків дніпрян – ВПК-Агро. Але бронзові медалі прикрасять колекцію гранда Черкащини.

Герой матчу – Антон Шарко (ВПК-Агро)

Його вихід на заміну допоміг гостям конкретизуватися в атаці. Саме Шарко забив рятівний гол у ворота ЛНЗ-Лебедин. Досвідчений форвард чіплявся за м’яч, давав адресу передачам, відкривався, пресингував – не в останню чергу, завдяки його зусиллям поразка обернулася для ВПК-Агро загальною перемогою.

ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) – ВПК-Агро (Шевченківка) – 3:1
Голи: Дєдов, 18, Колос, 30, Грицай, 32 (пен.) – Шарко, 55

ЛНЗ-Лебедин: Козаченко, Парфьонов (Тубольцев, 82), Кондратюк, Листопад, Калинич©, В.Ткаченко, Вакуленко, Лобов (Коломієць, 65), Грицай (Качур, 40), Дєдов, Колос (Литовчак, 63). Запасні: Дейнеко, Гуд, Крамар. Головний тренер:Василь Гречаний.

ВПК-Агро: Бубенцов, Алексанов, Сидоренко, Яременко©, Мельников (Дегтярьов, 49), Васильєв, Шмигельський (Маргарян, 65), Коломоєць (Я.Ткаченко, 87), Донгаузер (Шарко, 36), Красов (Саблін, 53), Соколянський (Терехов, 61). Запасний: Гришин. Головний тренер: Сергій Соловйов.

18:00; 23.06.2019. Лебедин. Стадіон «ЛНЗ-Арена». 700 глядачів, поле 4; +32С
Суддя: Михайлюк Артем (Київ)
Попередження: Васильєв, 2, Калинич, 35, Шмигельський, 55, Маргарян, 75

ПОКАЗНИКИ ПО ААФУ ЗАГАЛОМ

Найкращі бомбардири:

Гравець Команда Голи Пен.
1 Коломоєць Михайло ВПК-Агро (Шевченківка) 21 (8)
2 Литовчак Мар’ян ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 17
3-4 Корольчук Артем ФК Малинськ 15
Кузьмін Андрій Вікторія (Миколаївка) 15 (4)
Акімов В’ячеслав Вікторія (Миколаївка) 14
Качур Руслан ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 13
Шевченко В’ячеслав Вікторія (Миколаївка) 12 (2)
Молодожон Микита Мотор (Запоріжжя) 10
Пуляєв Сергій Таврія (Новотроїцьке) 10
Колос Олександр ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 9
Новаківський Віктор Факел (Липовець) 9
Сомов Іван Авангард (Бзів) 9
Грицай Віталій ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 9 (2)
Пікуль Костянтин Альянс (Липова Долина) 9 (7)

Найкращі асистенти:

Гравець Команда Паси
1 Ніколайчук Олександр ОДЕК (Оржів) 10
2 Маргарян Арамаіс ВПК-Агро (Шевченківка) 9
3-6 Довбиш Віктор Мотор (Запоріжжя) 8
Колос Олександр ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 8
Крук Олександр Мотор (Запоріжжя) 8
Марченко Артем Діназ (Вишгород) 8
Дєдов Сергій ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 7
Капустинський Юрій ОДЕК (Оржів) 7
Кузьмін Андрій Вікторія (Миколаївка) 7
Лойко Василь ФК Малинськ 7

Найефективніші гол+пас:

Гравець Команда Гол+Пас Голи Паси
1 Коломоєць Михайло ВПК-Агро (Шевченківка) 23 21 2
2 Литовчак Мар’ян ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 22 17 5
3 Кузьмін Андрій Вікторія (Миколаївка) 22 15 7
Корольчук Артем ФК Малинськ 19 15 4
Акімов В’ячеслав Вікторія (Миколаївка) 17 14 3
Колос Олександр ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 17 9 8
Качур Руслан ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 16 13 3
Шевченко В’ячеслав Вікторія (Миколаївка) 15 11 4
Грицай Віталій ЛНЗ-Лебедин (Лебедин) 14 9 5
Новаківський Віктор Факел (Липовець) 14 9 5
Довбиш Віктор Мотор (Запоріжжя) 14 6 8

ПРИМІТКА: курсивом виділені гравці, команди яких не продовжують грати в плей-офф.

Всі підрахунки проведені Артуром Валерком.

* * *

Що далі?

Фінальний матч відбудеться 29 червня 2019 року о 17:00 на стадіоні імені В.Баннікова в Києві.