Василь Гречаний – про сезон, півфінал з ВПК і плани на міжсезоння

Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на telegram

 

Головний тренер ЛНЗ-Лебедина Василь Гречаний у стислому інтерв’ю розповів про свої враження від сезону, елементи розвитку клубу і кадрові перспективи. 

 

– Василю Володимировичу, як прокоментуєте сезон, що завершився?

 

– Позитивно. Ті завдання, які керівництво ставило на початку, ми виконали, лише не дійшли до фіналу. Якщо узагальнити, то ми повністю відповідаємо статусу аматорів, рівню аматорського клубу. Щоб боротися в чемпіонаті за золоті медалі, треба підхід більш наближений до професійних команд. Це стосується всього. А ми поки що дорівнюємо аматорам. У нас футболісти цьогоріч зрозуміли, що в день гри не треба їсти олів’є, у нас футболіст може запізнитися на виїзд на гру. Минулого року взагалі хтось міг посеред чемпіонату поїхати грати на район чи міньку. Якщо ми хочемо виходити у фінал, футболісти зобов’язані бути на рівні професіоналів. У плей-офф із восьми команд сім сидять на стабільному тренувальному процесі, тому нам заздалегідь важче і у фізичному плані, і в інших. Багато команд, які претендують на високі місця в аматорах, ідуть у Другу лігу. У цьому сезоні я ставив на Альянс із Липової Долини. Був упевнений, що вони виграють чемпіонат. 

 

– Попри аматорський рівень, як хлопці проявили себе на фінальному відрізку?

 

– Могли краще, але я реально дивлюсь на речі. Деяким з кінця минулого року пояснюєш, що треба за собою стежити в плані зайвої ваги, а вони до цього приходять тоді, коли вже вилетіли. Хоча це пояснюю ще тоді, коли є час виправити становище. Я не хочу нікого образити й дорікати, тим паче вони все знають, але це так, як воно є. 

 

– То як оціните їхню роботу?

 

– Груповий етап – молодці. Плей-офф – тут не пробачають. Хоча шанси були. Що стосується команд, які вишли в пульку, то Мотор мені більше сподобався – більш ігрові люди, прудкі, швидкі, у ВПК такого немає. А в першому матчі півфіналу був мандраж у першому таймі, плюс суддівство, хто б що не казав. Нас два тайми… Як би літературніше… Я собі не дозволяю ображати футболістів іншої команди, а тренер ВПК дозволяє собі ображати моїх футболістів. Це прямі факти. На весь стадіон кричати «Козаченко – ганьба» – це взагалі дно. Ще й у дикторський мікрофон. 

 

– Як прокоментуєте домашній матч-відповідь з цією командою?

 

– Потужний перший тайм, а в другому не вистачило фізики. Щодо гри, то перший тайм – це наш футбол, хочеться бачити його частіше. А в другому недопрацювали і не забили стовідсоткові моменти. Реалізуй Колос і Ткаченко – було б легше. Тим паче ми були попереду 3:0. Значить так мало бути, значить не готові грати у фіналі. 

 

– У стартовому складі ви зробили цікаві перестановки: зіграли без Качура і Литовчака попереду, з Колосом у центрі поля і Вакуленком з перших хвилин. Чому?

 

– Я готувався, передивлявся матчі ВПК, зокрема проти Альянса. Трохи не вгадав зі складом на перший матч. Після цього обрав рішення виставити швидких технічних футболістів, які добре тримають м’яч унизу, бо у ВПК багато високих гравців. Плюс наші нападники у плей-офф не забили жодного голу. Тому Грицай, Ткаченко і Колос зіграли відтягнутих форвардів. У першому таймі це вдалося на 100%. 

 

– Відчуваєте, що виросли як тренер за цей сезон?

 

– Такі ігри, як плей-офф, багато дають. Проти хороших команд цікавіше готуватися і з футболістами простіше спілкуватися в плані мотивації. Ще раз повторю – ми повністю відповідаємо слову «аматори», а протистояли колективам, які мають на меті підвищення в класі. Вважаю, ми склали гідну конкуренцію. Ми поступово зростаємо всі: і футболісти, і я, і загалом футбольний клуб. Взяли лікаря-масажиста, рахуємо ТТД, нас одягнули в хороше екіпірування. Усі продовжують нас випихати в Другу лігу, то я ще раз підкреслю: таких передумов немає. Зрозуміло, що вболівальники хочуть Кубок чемпіонів у Лебедин, але ж треба розуміти, як його привезти. 

 

– Який далі план роботи?

 

– На вихідних плануємо зустрітися з президентом Андрієм В’ячеславовичем і обговорити організаційні питання. Цей тиждень і наступний футболісти відпочивають, а з 8 числа будемо тренуватися. Шукатимемо спаринги на вихідні. 

 

– Кадрові зміни плануєте?

 

– Це після зустрічі з президентом. Молодих до нас важко запросити, бо в клубі немає мети виходу в професіонали. Вони шукають, де грати з перспективою навіть безкоштовно. Відкривають таблицю, дивляться, ага Лебедин на першому місці, повинен іти вище, але дізнавшись, що не буде Другої ліги, відмовляють. Тому ми шукатимемо футболістів, скоріше за все, 30-35 років або молодих, які бачать себе на аматорському рівні.