Персонально по лініях. Розбираємо 2017 рік ЛНЗ. Частина 1

Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на telegram

Найголовніший внесок у статус найуспішнішого сезону ЛНЗ за весь час існування зробили футболісти. Розберемося, хто, що награв, чи виправдав покладені надії і над чим потрібно попрацювати. Представляємо захисну ланку ЛНЗ-Лебедина.

Андрій Калініч
29 років, лівий захисник, гравець основи

Капітан ЛНЗ провів сезон на стабільно високому рівні. На полі він заміняв тренера, постійно тримав команду в тонусі. Одне з головних завдань Калініча було вирішувати питання мотивації, яке він залюбки виконував. “Для мене кожен виїзд на гру – це свято”, – сказав одного разу в автобусі Андрій.

В ігровому плані жорстко протидіяв суперникам на лівому фланзі, тому часто на його територію нападники просто боялися заходити з м’ячем. Але іноді це завершувалося і небезпечними фолами біля штрафного майданчика.

Андрій провів цей сезон краще ніж попередні. Більше забив. Зі своїми функціями справляється на відповідному рівні. Звісно помилки були, але незначні, які не позначалися на рахунку. Він може краще, якщо його будуть нагороджувати передачами в підключенні до атак. Там Калініч корисний. У цьому сезоні звісно здивув Дєдов, але, якщо Каліна додасть у цьому компоненті, то буде ще краще. В останніх іграх, наприклад, він багато прострілював на Грицая і той забивав.

Протягом сезону в Андрія сталася визначна подія – народилася донечка Олександра. З цієї нагоди він забив гол Спартаку і присвятив його їй та дружині.


Віктор Алєксандров
32 роки, центральний захисник, гравець ротації

Із приходом до команди Тимофія Листопада, Алєксандрову довелося розминатися перед іграми не в основній групі, а в квадратах біля кутового прапорця. Однак травма правого захисника Парфьонова дала Віктору ще один шанс. У другому колі Коломієць перейшов на позицію правого захисника, а наш герой отримав місце в старті.

Порівянно з Тубольцевим, тренер добре знав можливості Алєксандрова, тому надав перевагу саме йому, оскільки більше захисників у розпорядженні Гречаного не було. Віктор завжди корисний на стандартах на другому поверсі попереду, але в обороні йому раз-по-раз не вистачало надійності. У деяких матчах він діяв невпевнено в задній лінії, не вистачає стабільності. Та й вік уже солідний, як для чемпіонату області. Може віддати хорошу передачу, поборотися, але все це, знову ж таки, нестабільно. Забив важливий гол Агро-Астрі в АКУ, коли команда поступалася 1:0.


Тимофій Листопад
29 років, центральний захисник, гравець основи

Екс-футболіст Нафтовика у цьому сезоні розкрився в складі ЛНЗ просто максимально. Тимофій заслужив на компліменти від президента ще на старті сезону, коли виграли кубок області. Листопад став лідером команди, утримавши високу планку від першого матчу до останнього. Посеред сезону ходили чутки в зацікавленості особисто Володимира Лашкула в послугах цього виконавця, але Листопад залишився в ЛНЗ і допоміг команді в усіх турнірах.

Він суттєво додав спокою в задній лінії, плюс вивів на новий рівень розвиток атак. Ніхто в ЛНЗ ніколи не володів таким стабільним довгим пасом на 30-40 метрів. Мозок, рівень гри та її читання – найвищі серед усіх захисників чемпіонату області. Це факт. Ще одна зброя Тимофія – перехоплення. Майже в усіх єдиноборствах із суперниками він не очікував поки той прийме м’яч, а грав на випередження.

На думку багатьох, в ЛНЗ Листопад зіграв яскравіше, ніж декілька років тому в складі білозірської Зорі. Захисник точно буде претендентом на звання найкращого гравця чемпіонату. Забивав важливі голи головою в матчі з Джуніорсом (АКУ), переломивши хід тієї гри і поставивши Лебедин на ноги після швидкого пропущеного м’яча, і у ворота Базису в фіналі кубку області.


Роман Коломієць
25 років, центральний захисник, гравець основи

Першу половину сезону Рома провів на своєму рідному місці центрального захисника в парі з Листопадом. Але травма Парфьонова змусила Коломійця перелаштуватися під позицію правого захисника. Отож його дії треба розглядати в двох векторах: у центрі й на фланзі.

У центрі він зіграв якісніше, ніж на бровці. Це і зрозуміло. Там йому комфортніше. Коломієць зіграв дуже надійно і завжди залишався непоступливим. Чітко врізався в пам’ять епізод у матчі з Джуніорсом коли обрізка в центрі поля призвела до виходу сам на сам, де Роман дивом встиг постелитися в підкат, завадивши нападнику розстріляти Козаченка. Цей момент якнайвиразніше характеризує Коломійця. У цьому весь він, заточений на захист воріт усім тілом. Зокрема, вирізняється акцентованими діями на другому поверсі.

А на фланзі вийшло трохи скромніше. На думку експертів, він зі своїм завданням впорався, але треба трохи швидше обирати рішення з м’ячем. Бо, якби ігри були проти більш кваліфікованих команд, то мікропомилки і затримки призвели б до проблем, а так, то на тлі тих опонентів, що були, це не впливало на результат. Ще один момент – підключення до атак. Можна більше використовувати цей козир, бо майже в усіх матчах ЛНЗ працює на половині поля суперника, тож вінгери, змістившись до центру, відкривають зони на флангах. Але і в цьому компоненті Коломійцю не можна дорікнути. У кожному матчі він стабільно виконував забігання і флангові подачі. Хороший сезон для гравця.


Олександр Парфьонов
28 років, правий захисник, гравець основи (травма)

Історія Парфьонова у цьому сезоні на 50 відсотків коротша, аніж у партнерів. Отримана в середині чемпіонату травма коліна змусила Олександра робити операцію і заринутися у відновлення, поки команда кувала перемоги.

Парфьонов чисто крайній захисник. Непоступливий у відборі. Звісно, керівництво команди хотіло, аби він зіграв увесь чемпіонат, але несклалося. Найпоказовішою грою для футболіста стала зустріч удома проти Академії-ЧД, у якій він зіграв якнайкраще: підключався до атак, грав у відборі, виклався по-максимуму. Взагалі, це футболіст, якому не потрібно зайвий раз підказувати з бровки куди бігти і як розташовуватися при обороні/атаці.

Парфьонов уміє повеселити хлопців у команді, розкрився і в особистому плані. Тут йому комфортніше, аніж у було в Зорі. Жарти про риболовлю зробили з нього центральну фігуру на виїздах команди. Варто відзначити, що попри травму, він не пропустив жодного матчу ЛНЗ як глядач. Завжди залишався в команді.


Артем Тубольцев
26 років, центральний захисник, гравець запасу

Артема взяли у міжсезоння аби на лаві запасних завжди був захисник. Без перегляду і ознайомлення з його можливостями. Кіт у мішку. Утім, у тих небагатьох матчах, який Тубольцев виходив на поле (переважно з заміни, але і в старті декілька разів), каші не зіпсував. Поступово адаптувався. Може зіграти і в опорній зоні, і в захисті, – у цьому його плюс. Хороший гравець для руйнування. Якщо він готовий змагатися за місце в складі, Гречаний від такого футболіста не відмовиться.


Воротарі

Козаченко, Дейнеко, Маценко

Дмитро Козаченко
35 років, гравець основи

Козаченко, як і Листопад, додав спокою у своїй позиції. Захисники без проблем знаходили його пасом, а той в свою чергу приємно дивував дуже точними довгими передачами: як із рук, так і з поля. У Дмитра роботи не сказати, що було багато, іноді це навіть його розслабляло. Утім, у відповідальних матчах концентрація виходила на перший план і питань до досвідченого голкіпера, який пограв у Прем’єр-лізі не було. Єдиний неприємний епізод за весь сезон – матч на старті з Росавою, коли він пропустив два курйозні голи. І все. В іншому, Козаченко добре влився в команду. Пропустив найменше голів у чемпіонаті області.


Євген Дейнеко
32 роки, гравець запасу

Проблеми з ногою Дейнеки змусила керівництво ЛНЗ подбати про пошуки іншого голкіпера. Євген за сприятливого рахунку виходив на заміну, іноді навіть активно вступав у гру і рятував команду.


Денис Маценко
27 років, гравець запасу

Маценко, мабуть, не скільки воротар, скільки польовий гравець. У поле він виходив частіше ніж, у ворота. Усі запам’ятали, як він поставив крапку в матчі з Альтаїром – вийшов на позицію лівого хава і забив першим дотиком.